Zupa Pho jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni wietnamskiej. Je się nią zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolację. Zazwyczaj do jej jedzenia używa się zazwyczaj pałeczek, na końcu wypijając bulion prosto z miski.

Pho tradycyjnie przyrządza się na dwa rodzaje: phở bò z wołowiną i phở gà z mięsem kurczaka, choć ostatnio pojawiają się nowe wariacje. Przepisów na tą zupę jest wiele, tak jak na nasz rodzimy rosół – nie ma jednej dobrej receptury, co kucharz to inny przepis.


Typ dania Danie główne, Zupa
Kuchnia Wietnamska
Wietnamska zupa pho z wołowiną

Składniki

  • 3 litry bulionu wołowego
  • 5 cm imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 200 g polendwicy lub udźca wołowego (lekko zmrożone)
  • 2 cebue dymki
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chilli
  • pęczek posiekanej kolendry
  • garść świeżych posiekanych liści mięty

Przygotowanie

  • Lekko zmrożone (aby łatwiej sie kroiło) mięso wołowe pokrój w cienkie paski. 
  • Imbir przypal nad ogniem.
  • Bulion doprowadź do wrzenia.
  • Goździki, cynamon, anyż i pieprz podpraż na patelni, aby uwolniły aromat. Następnie umieść przyprawy wraz z imbirem w woreczku z gazy (ideanie do tego nadają sie woreczki do parzenia herbaty) i wrzuć woreczek do bulionu. Dodaj cukier i sos rybny.
  • Gotuj  pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny.
  • Podczas gotowania pokrój chilli, dymki i limonkę na cienkie plastry.
  • Makaron ryżówy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • Po zakończeniu gotowania wyjmij woreczek z przyprawami.
  • Do misek nałóż porcję makaronu, włóż kilka kawałków ugotowanego mięca. Dodaj kilka plastrów chilli, dymki i limonki. posyp miętą, kolendrą i zalej bulionem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *