Zupa Pho jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni wietnamskiej. Je się nią zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolację. Zazwyczaj do jej jedzenia używa się zazwyczaj pałeczek, na końcu wypijając bulion prosto z miski.
Pho tradycyjnie przyrządza się na dwa rodzaje: phở bò z wołowiną i phở gà z mięsem kurczaka, choć ostatnio pojawiają się nowe wariacje. Przepisów na tą zupę jest wiele, tak jak na nasz rodzimy rosół – nie ma jednej dobrej receptury, co kucharz to inny przepis.
Składniki
- 3 litry bulionu wołowego
- 5 cm imbiru
- 2 gwiazdki anyżu
- 5 goździków
- 1 laska cynamonu
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 200 g makaronu ryżowego
- 200 g polendwicy lub udźca wołowego (lekko zmrożone)
- 2 cebue dymki
- 1 limonka
- 1 papryczka chilli
- pęczek posiekanej kolendry
- garść świeżych posiekanych liści mięty
Przygotowanie
- Lekko zmrożone (aby łatwiej sie kroiło) mięso wołowe pokrój w cienkie paski.
- Imbir przypal nad ogniem.
- Bulion doprowadź do wrzenia.
- Goździki, cynamon, anyż i pieprz podpraż na patelni, aby uwolniły aromat. Następnie umieść przyprawy wraz z imbirem w woreczku z gazy (ideanie do tego nadają sie woreczki do parzenia herbaty) i wrzuć woreczek do bulionu. Dodaj cukier i sos rybny.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny.
- Podczas gotowania pokrój chilli, dymki i limonkę na cienkie plastry.
- Makaron ryżówy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Po zakończeniu gotowania wyjmij woreczek z przyprawami.
- Do misek nałóż porcję makaronu, włóż kilka kawałków ugotowanego mięca. Dodaj kilka plastrów chilli, dymki i limonki. posyp miętą, kolendrą i zalej bulionem.