Dżem z karmelizowanej cebuli to pyszny i oryginalny dodatek do wielu potraw. Ma słodko-kwaśny smak i aksamitną konsystencję. Można go podawać z pieczywem, serami, mięsem, rybami, czy nawet jajkami. Świetnie nadaje się do postawienia na stole obok grillowanych dań.

Typ dania Dodatek, Grill
Kuchnia Europejska
Tagi cebula, dodatek, dżem, grill, jałowiec
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 1 hr 15 mins
Czas całkowity 1 hr 30 mins
Dżem z karmelizowanej cebuli

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 200 g jasnego brązowego cukru
  • 180 ml octu słodowego (lub jabłkowego)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (gruboziarnistej)
  • 3 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej

Przygotowanie

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu.
  • Cebulę kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do rondla. Często mieszając gotujemy aż do skarmelizowania się cebuli.
  • Dodajemy cukier, ocet, musztardę, skórkę cytrynową i rozgniecione owoce jałowca. doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
  • Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy co jakiś czas mieszając przez około 30 min, aż mieszanka stanie się lepka.
  • Gotowy dżem przekładamy do wysterylizowanego słoika i hermetycznie zamykamy. Tak zamknięty dżem można przechowywać w lodówce przez około 2 miesiące.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *