Dżem z karmelizowanej cebuli to pyszny i oryginalny dodatek do wielu potraw. Ma słodko-kwaśny smak i aksamitną konsystencję. Można go podawać z pieczywem, serami, mięsem, rybami, czy nawet jajkami. Świetnie nadaje się do postawienia na stole obok grillowanych dań.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 1 hr 15 mins
Czas całkowity 1 hr 30 mins
Składniki
- 1 kg cebuli
- 200 g jasnego brązowego cukru
- 180 ml octu słodowego (lub jabłkowego)
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy francuskiej (gruboziarnistej)
- 3 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
Przygotowanie
- W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu.
- Cebulę kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do rondla. Często mieszając gotujemy aż do skarmelizowania się cebuli.
- Dodajemy cukier, ocet, musztardę, skórkę cytrynową i rozgniecione owoce jałowca. doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
- Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy co jakiś czas mieszając przez około 30 min, aż mieszanka stanie się lepka.
- Gotowy dżem przekładamy do wysterylizowanego słoika i hermetycznie zamykamy. Tak zamknięty dżem można przechowywać w lodówce przez około 2 miesiące.