Grillowany camembert to przepyszna propozycja na urozmaicenie naszego grillowego menu. Zazwyczaj ser camembert jest grillowany bez dodatków, a dopiero po podaniu dodaje się do niego konfiturę z żurawiny, co też jest bardzo dobre. Teraz chciałbym zaprezentować wersję bardziej odpowiadającą panom, czyli w wersji mięsnej. Przepis jest bardzo prosty i szybko można przygotować naraz klika porcji.

Camembert zawinięty w pyszny lekko chrupiący boczek jest obłędny. Po przekrojeniu delikatny miąsz sera wypływa na talerz i oblepia boczek, nadając mu całkiem inny wymiar smakowy. Można dodatkowo dodać konfiturę z żurawiny, ale dodatek francuskiej musztardy zapewnia równowagę smaków.

Do zrobienia dania najlepiej wybrać camembert sprzedawany jako na grilla. Są one zazwyczaj troszkę mniejsze i z grubszą skórką, dzięki czemu jest mniejsze prawdopodobieństwo, że w trakcie grillowania pęknie i płynne wnętrze sera nam wypłynie.

Typ dania Do piwa, Grill, Przekąska
Kuchnia Europejska
Tagi boczek, camembert, grill, proste
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 20 mins
Porcje 1 porcja
Kalorie (w porcji) 480kcal
Grillowany camembert w bekonie

Składniki

  • 1 sztuka sera camembert
  • 4-6 plastrów cienko krojonego boczku
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do grilla lub kuchni tex-mex
  • olej do posmarowania blaszki

Przygotowanie

  • Z plastrów boczku zaplatamy mini matę (przeplatamy plastry boczku) o wielkości naszego sera i tak żeby wystające końce boczku można było zagiąć i dokładnie zakryć od góry ser.
  • "Matę" z plastrów boczku smarujemy na środku łyżeczką musztardy francuskiej (nie smarujemy wystających części) i posypujemy przyprawą.
  • Układamy na boczku na środku ser i zawijamy końce plastrów boczku tak aby jak najszczelniej zamknąć w środku ser.
  • Zawinięty ser kładziemy na rozgrzanym grillu na blaszce lub kawałku foli aluminiowej posmarowanej olejem układając zawinięty ser łączeniem plastrów boczku do dołu.
  • Grillujemy około 10-15 minut aż boczek się przyrumieni. Zdejmujemy ser delikatnie nie ściskając zbytnio aby skórka sera nie pękła i nie rozlał się delikatny miąsz. Podawać można z dodatkową konfiturą z żurawiny, ale kwaskowaty smak musztardy i tak zrównoważy smaki i ser będzie pyszny.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *