Klopsiki w sosie Cola-BBQ to danie rodem z kuchni amerykańskiej. Głównym składnikiem sosu jest amerykańska Coca-cola, która nadaje sosowi słodko-kwaśny smak. Sos dodatkowo uzupełniony jest o wędzoną papryką nadającą zapach dymu, oraz solidną dawkę cukru i ketchupu zapewniając idealną równowagę smaków kwaśnych i słodkich. Ostrości nadaje mało amerykański sos sambal oelek.

Klopsiki przygotowane według tego przepisu świetnie komponują się z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami oraz klasyczną, bardzo amerykańską sałatką Coleslaw. Tak skomponowany obiad to istny pyszny klasyk kuchni amerykańskiej.

Typ dania Danie główne
Kuchnia Amerykańska
Tagi bbq, ketchup, klopsiki, sambal oelek, sos, sos sojowy, wołowina, worcestershire
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Porcje 4 porcje
Kalorie (w porcji) 315kcal
Klopsiki w sosie Cola-BBQ

Składniki

Klopsiki

  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Sos Cola-BBQ

  • 0,5 szklanki Coca-coli (można użyć innej wersji coli ale ta ma najwięcej cukru i odpowiednią kwasowość)
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Sos Cola-BBQ

  • Cebulę oraz czosnkiem siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę i czosnek.
  • Gdy cebula się zeszkli dodajemy dodajemy 2 łyżki brązowego cukru, mieszamy i czekamy aż całość zacznie się z karmelizować.
  • Wlewamy pół szklanki Coca-coli, ketchup i dodajemy resztę przypraw. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i redukujemy sos do czasu aż połowa wody odparuje.

Klopsiki

  • Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy aż wszystko równomiernie się połączy.
  • Formujemy male klopsiki (około 2cm średnicy) i obtaczamy je w mące pszennej
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy przygotowane klopsiki.
  • Usmażone klopsiki przekłądamy do wcześniej przygotowanego sosu i podgrzewamy mieszając przez kilka minut. Podajem gorące.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu