Jajka faszerowane tradycyjnie pojawiają się na Wielkanocnym stole. Przepisów i wersji faszerowania, ale wersja z łososiem jest chyba najłatwiejszą z nich wszystkich. Co ciekawe nie ma potrzeby dodawania żadnych przypraw. Wszystkie niezbędne smaki pochodzą z wędzonego łososia. Ta przystawka jest genialna w swojej prostocie i szybkości przygotowania, a do tego pięknie i efektownie prezentuje się na stole.

Ponieważ pasty do faszerowania wychodzi więcej niż potrzeba jej do nadziania jajek, w bonusie zostaje jako pasta do smarowania kanapek, w czym także świetnie się sprawdza.

Typ dania Na święta, Przystawka
Kuchnia Europejska
Tagi jajko, łosoś, majonez, proste, przystawka, święta
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 10 mins
Czas całkowity 25 mins
Porcje 7 jajek
Kalorie (w porcji) 150kcal
Jajka z łososiem

Składniki

  • 7 jajek
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • 3 łyżki majonezu
  • cienki szczypiorek

Przygotowanie

  • Jajka gotujemy na twardo.
  • Ugotowane jajka obieramy i odcinamy białko z obu stron tak aby jajko można było postawić w pionie na talerzyku. Odcięte fragmenty odkładamy do miski.
  • Po odcięciu białka z jednej strony powinno odsłonić się żółtko, które wydłubujemy i dodajemy je do miski z odciętymi fragmentami jajek. Wydłubując żółtko staramy się nie uszkodzić jajka, bo może nam pasta wypłynąć.
  • Z plastrów łososia odcinamy 7 pasków o szerokości około 1-1,5cm i zwijamy je w formę różyczki i odkładamy na bok. Resztę łososia dodajemy do miski z odciętymi fragmentami jajek i żółtkami.
  • Do zawartości miski z łososiem dodajemy 3 łyżki majonezu i blendujemy na gładką masę.
  • Przygotowaną masą wypełniamy jajka. Najlepiej użyć do tego szprycy cukierniczej lub torebki z odciętym rogiem.
  • Wypełnione jajka ustawiamy na talerzyku i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *