Jajka faszerowane tradycyjnie pojawiają się na Wielkanocnym stole. Przepisów i wersji faszerowania, ale wersja z łososiem jest chyba najłatwiejszą z nich wszystkich. Co ciekawe nie ma potrzeby dodawania żadnych przypraw. Wszystkie niezbędne smaki pochodzą z wędzonego łososia. Ta przystawka jest genialna w swojej prostocie i szybkości przygotowania, a do tego pięknie i efektownie prezentuje się na stole.
Ponieważ pasty do faszerowania wychodzi więcej niż potrzeba jej do nadziania jajek, w bonusie zostaje jako pasta do smarowania kanapek, w czym także świetnie się sprawdza.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 10 mins
Czas całkowity 25 mins
Porcje 7 jajek
Kalorie (w porcji) 150kcal
Składniki
- 7 jajek
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- 3 łyżki majonezu
- cienki szczypiorek
Przygotowanie
- Jajka gotujemy na twardo.
- Ugotowane jajka obieramy i odcinamy białko z obu stron tak aby jajko można było postawić w pionie na talerzyku. Odcięte fragmenty odkładamy do miski.
- Po odcięciu białka z jednej strony powinno odsłonić się żółtko, które wydłubujemy i dodajemy je do miski z odciętymi fragmentami jajek. Wydłubując żółtko staramy się nie uszkodzić jajka, bo może nam pasta wypłynąć.
- Z plastrów łososia odcinamy 7 pasków o szerokości około 1-1,5cm i zwijamy je w formę różyczki i odkładamy na bok. Resztę łososia dodajemy do miski z odciętymi fragmentami jajek i żółtkami.
- Do zawartości miski z łososiem dodajemy 3 łyżki majonezu i blendujemy na gładką masę.
- Przygotowaną masą wypełniamy jajka. Najlepiej użyć do tego szprycy cukierniczej lub torebki z odciętym rogiem.
- Wypełnione jajka ustawiamy na talerzyku i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.