Prosty i szybki tajski sos do maczania wszelkiego rodzaju mięs i ryb nadając im kwaśno-ostre cytrusowe smaki. Świetnie komponuje się jako dodatek do tajskich sajgonek i wszelkiej maści spring rollsów. Można go przygotować tuż przed podaniem, choć warto pozwolić sosowi na przegryzienie się.

Typ dania Dodatek, Sos
Kuchnia Tajska
Tagi chilli, czosnek, do maczania, kolendra, sos, sos sojowy
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Czas całkowity 15 minuty
Porcje 4 porcje
Kalorie (w porcji) 76kcal
tajski sos

Składniki

  • 3 łyżki wody (gorącej)
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki świeżych liści kolendry

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy 2 łyżki wody i doda jemy 3 łyżki cukru. Mieszamy aż cukier się całkowicie rozpuści w wodzie.
  • Dodajemy 3 łyżki soku z limonki i łyżeczkę octu ryżowego.
  • Papryczkę chilli przekrajamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i nasiona i kroimy w drobną kostkę. Liście kolendry drobno siekamy i wraz z posiekaną papryczką dodajemy do miski.
  • Dwa ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników.
  • Mieszamy dokładnie kilka chwil i gotowe.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu