Prosty i szybki tajski sos do maczania wszelkiego rodzaju mięs i ryb nadając im kwaśno-ostre cytrusowe smaki. Świetnie komponuje się jako dodatek do tajskich sajgonek i wszelkiej maści spring rollsów. Można go przygotować tuż przed podaniem, choć warto pozwolić sosowi na przegryzienie się.
Porcje 4 porcje
Kalorie (w porcji) 76kcal
Składniki
- 3 łyżki wody (gorącej)
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 czerwona papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki świeżych liści kolendry
Przygotowanie
- Do miski wlewamy 2 łyżki wody i doda jemy 3 łyżki cukru. Mieszamy aż cukier się całkowicie rozpuści w wodzie.
- Dodajemy 3 łyżki soku z limonki i łyżeczkę octu ryżowego.
- Papryczkę chilli przekrajamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i nasiona i kroimy w drobną kostkę. Liście kolendry drobno siekamy i wraz z posiekaną papryczką dodajemy do miski.
- Dwa ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników.
- Mieszamy dokładnie kilka chwil i gotowe.