Gnocchi z serowym sosem z gorgonzoli to pyszne i sycące danie kuchni włoskiej. Jest to najpopularniejszy sos do kluseczek gnocchi. Gnocchi to małe, owalne kluseczki z ziemniaków i mąki, natomiast ser gorgonzola to niebieski ser o ostrym, pikantnym smaku. Sam ser nie wszystkim przypada do gustu, lecz w sosie nadaje potrawie niesamowite smaki.
Sos serowy z gorgonzoli przygotowuje się dość szybko i z niewielkiej ilości składników. Prosty w przygotowaniu sprawi że poradzą sobie z tym daniem nawet początkujący kucharze. Gnocchi z serem gorgonzola podaje się zazwyczaj z natką pietruszki lub bazylią.
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 30 mins
Porcje 3 porcje
Kalorie (w porcji) 694kcal
Składniki
- 500 g gotowych klusek gnocchi
- 100 g sera gorgonzola (łagodniejsza wersja dolce)
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki tartego parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
- Kluki gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy pokruszony ser gorgonzola (bez skórki), śmietanę i starty parmezan.
- Całość podgrzewamy na małym ogniu cały czas wolno mieszając, aż sery się całkowicie rozpuszczą.
- Doprawiamy sos pieprzem i gałką muszkatołową oraz ewentualnie solą, choć sos już powinien być wystarczająco słony.
- Odcedzone gnocchi dodajemy do sosu, mieszamy i od razu podajemy posypane drobno posiekaną natką pietruszki.