Bardzo ciekawe połączenie kuchni włoskiej i hinduskiej. Lekko kwaśny smak suszonych pomidorów i włoskiego makaronu, połączony z wschodnim smakiem kremowego curry.

Dainie tak samo sycące jak i zaskakujące. Proste (wystarczy tylko kilka składników) i szybkie w przygotowaniu bardzo dobrze sprawdzi się na każdy obiad i zapewne posmakuje każdemu.

Typ dania Danie główne, Kolacja
Kuchnia Hinduska, Włoska
Tagi curry, kurczak, kurkuma, makaron, proste, suszone pomidory, szybkie
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Porcje 2 porcje
Kalorie (w porcji) 543kcal
Makaron z kurczakiem w sosie curry

Składniki

  • 125 g makaronu typu wstążki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 kawałków suszonych pomidorów
  • 1,5 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 80 ml śmietany 30%
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • W trakcie gotowania makaronu kroimy pierś z kurczaka w kostkę o boku około 1,5 cm i wrzucamy do miski, posypujemy solą i pieprzem. Dodajemy jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i wszystko mieszamy, aż przyprawy pokryją równomiernie mięso.
  • Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go i odkłądamy na później. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy zamarynowaną pierś z kurczaka i smażymy mieszając aż nie będzie surowy.
  • Dodajemy na patelnię suszone pomidory pokrojone w paski. Drugi ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię razem z przyprawą curry i kurkumą. Smażymy mieszając około minuty.
  • Dodajemy śmietanę, mieszamyzamieszać i doprowadzmy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy aż sos równomiernie go pokryje i lekko zgęstnieje.
    Podajemy gorące.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu