Bardzo ciekawe połączenie kuchni włoskiej i hinduskiej. Lekko kwaśny smak suszonych pomidorów i włoskiego makaronu, połączony z wschodnim smakiem kremowego curry.
Dainie tak samo sycące jak i zaskakujące. Proste (wystarczy tylko kilka składników) i szybkie w przygotowaniu bardzo dobrze sprawdzi się na każdy obiad i zapewne posmakuje każdemu.
Porcje 2 porcje
Kalorie (w porcji) 543kcal
Składniki
- 125 g makaronu typu wstążki
- 1 pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 6-8 kawałków suszonych pomidorów
- 1,5 łyżeczki przyprawy curry w proszku
- 0,5 łyżeczki kurkumy w proszku
- 80 ml śmietany 30%
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- W trakcie gotowania makaronu kroimy pierś z kurczaka w kostkę o boku około 1,5 cm i wrzucamy do miski, posypujemy solą i pieprzem. Dodajemy jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i wszystko mieszamy, aż przyprawy pokryją równomiernie mięso.
- Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go i odkłądamy na później. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy zamarynowaną pierś z kurczaka i smażymy mieszając aż nie będzie surowy.
- Dodajemy na patelnię suszone pomidory pokrojone w paski. Drugi ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię razem z przyprawą curry i kurkumą. Smażymy mieszając około minuty.
- Dodajemy śmietanę, mieszamyzamieszać i doprowadzmy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy aż sos równomiernie go pokryje i lekko zgęstnieje.Podajemy gorące.