Mimo iż przepis pochodzi z Meksyku, to te placki są bardzo delikatne i zaskoczą każdego smakiem. Są one bardzo podobne do placków z kukurydzą, które były już wcześniej opisywane. Bardzo ważnym elementem wyróżniającym je na tle innych podobnych placków, jest dodatek salsy z awokado, która jest jednym z najbardziej charakterystycznych dodatków kuchni meksykańskiej.
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 40 mins
Porcje 4 osoby
Kalorie (w porcji) 650kcal
Składniki
Placki
- 50 g masła
- 0,5 szklanki mleka
- 0,75 szklanki mąki
- puszka kukurydzy
- 1,5 cukinii
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Salsa z awokado
- 3 pomidory
- 2 dojrzałe awokado
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyzki liści świeżej kolendry
Przygotowanie
Salsy
- Pomidory i awokado kroimy w kostkę, cebulę drobno szatkujemy.
- Wszystkie składniki mieszamy razem w misce.
Placki
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Cukinie szatkujemy lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
- Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego jajka, mąkę, mleko i sól. Mieszamy tak długo aż uzyskamy gładką masę.
- Dodajemy poszatkowaną cukinię i odsączoną kukurydzę z puszki. Mieszamy do połączenia się składników.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nakładamy na patelnię łyżką kształtując płaskie placki. Smażymy z obu stron po kilka minut, tak aby się zarumieniły.
- Po usmażeniu, odsączamy nadmiar tłuszczu kładąc placki na papierowym reczniku.
- Podajemy cieple wraz z salsą.
Jeżeli placki okażą się zbyt delikatne, to do salsy można dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli, co znacznie zwiększy charakter dania.