Mimo iż przepis pochodzi z Meksyku, to te placki są bardzo delikatne i zaskoczą każdego smakiem. Są one bardzo podobne do placków z kukurydzą, które były już wcześniej opisywane. Bardzo ważnym elementem wyróżniającym je na tle innych podobnych placków, jest dodatek salsy z awokado, która jest jednym z najbardziej charakterystycznych dodatków kuchni meksykańskiej.

Typ dania Danie główne, Przekąska
Kuchnia Meksykańska
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 40 mins
Servings 4 osoby
Calories 650kcal
Meksykańskie placki z cukinii i kukurydzy z salsą z awokado

Składniki

Placki

  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,75 szklanki mąki
  • puszka kukurydzy
  • 1,5 cukinii
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Salsa z awokado

  • 3 pomidory
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyzki liści świeżej kolendry

Przygotowanie

Salsy

  • Pomidory i awokado kroimy w kostkę, cebulę drobno szatkujemy.
  • Wszystkie składniki mieszamy razem w misce.

Placki

  • Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  • Cukinie szatkujemy lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
  • Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego jajka, mąkę, mleko i sól. Mieszamy tak długo aż uzyskamy gładką masę.
  • Dodajemy poszatkowaną cukinię i odsączoną kukurydzę z puszki. Mieszamy do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nakładamy na patelnię łyżką kształtując płaskie placki. Smażymy z obu stron po kilka minut, tak aby się zarumieniły.
  • Po usmażeniu, odsączamy nadmiar tłuszczu kładąc placki na papierowym reczniku.
  • Podajemy cieple wraz z salsą.

Jeżeli placki okażą się zbyt delikatne, to do salsy można dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli, co znacznie zwiększy charakter dania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *