Mimo iż przepis pochodzi z Meksyku, to te placki są bardzo delikatne i zaskoczą każdego smakiem. Są one bardzo podobne do placków z kukurydzą, które były już wcześniej opisywane. Bardzo ważnym elementem wyróżniającym je na tle innych podobnych placków, jest dodatek salsy z awokado, która jest jednym z najbardziej charakterystycznych dodatków kuchni meksykańskiej.

Typ dania Danie główne, Przekąska
Kuchnia Meksykańska
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 40 mins
Servings 4 osoby
Calories 650kcal
Meksykańskie placki z cukinii i kukurydzy z salsą z awokado

Składniki

Placki

  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,75 szklanki mąki
  • puszka kukurydzy
  • 1,5 cukinii
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Salsa z awokado

  • 3 pomidory
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyzki liści świeżej kolendry

Przygotowanie

Salsy

  • Pomidory i awokado kroimy w kostkę, cebulę drobno szatkujemy.
  • Wszystkie składniki mieszamy razem w misce.

Placki

  • Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  • Cukinie szatkujemy lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
  • Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego jajka, mąkę, mleko i sól. Mieszamy tak długo aż uzyskamy gładką masę.
  • Dodajemy poszatkowaną cukinię i odsączoną kukurydzę z puszki. Mieszamy do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nakładamy na patelnię łyżką kształtując płaskie placki. Smażymy z obu stron po kilka minut, tak aby się zarumieniły.
  • Po usmażeniu, odsączamy nadmiar tłuszczu kładąc placki na papierowym reczniku.
  • Podajemy cieple wraz z salsą.

Jeżeli placki okażą się zbyt delikatne, to do salsy można dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli, co znacznie zwiększy charakter dania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *