Krążki cebulowe (Onion rings) to przekąska rodem z USA. Są proste i tanie w przyrządzeniu. Świetnie się sprawdzają jako przekąska do piwa.

Typ dania Do piwa, Party, Przekąska
Kuchnia Amerykańska
krązki cebulowe - onion rings

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Cebulę obrać i pokroić na plastry około 0,5 cm i rozdzielić na pojedyncze krążki.
  • Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce.
  • Krążki cebuli obtoczyć w wymieszanej mące i odłożyć na talerz.
  • Do miski z mąką dodać mleko i  wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  • Krążki pojedynczo zanurzać w cieście i obtoczyć bułką tartą. Bułkę docisnąć aby krążek był dokładnie obtoczony.
  • Smażyć na gorącym i głębokim oleju okoł 2-3 minuty aż się przyrumienią. 

Krążki najlepiej smakują na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *