Krążki cebulowe (Onion rings) to przekąska rodem z USA. Są proste i tanie w przyrządzeniu. Świetnie się sprawdzają jako przekąska do piwa.
Składniki
- 2 duże cebule
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mleka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Cebulę obrać i pokroić na plastry około 0,5 cm i rozdzielić na pojedyncze krążki.
- Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce.
- Krążki cebuli obtoczyć w wymieszanej mące i odłożyć na talerz.
- Do miski z mąką dodać mleko i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Krążki pojedynczo zanurzać w cieście i obtoczyć bułką tartą. Bułkę docisnąć aby krążek był dokładnie obtoczony.
- Smażyć na gorącym i głębokim oleju okoł 2-3 minuty aż się przyrumienią.
Krążki najlepiej smakują na ciepło.