Coleslaw (w Polsce nazywana: kolesław) to chyba najpopularniejsza surówka obiadowa na świecie. Jej podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa biała kapusta. W różnych krajach dodawane są rozmaite dodatki jak np.: marchew, jabłko czy ananas. Sos używany do surówki to najczęściej majonez lub maślanka, musztarda lub ocet.

Prawdopodobnie historia sałatki coleslaw sięga starożytnego Rzymu, skąd została rozpowszechniła się do wielu kuchni Europy jak i świata. Sama nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade (surówka z kapusty).

Typ dania Przystawka, Sałatka
Kuchnia Europejska
surówka coleslaw

Składniki

  • 0,5 główki kapusty
  • 0,5 małej cebuli
  • 1 marchewka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki mjonezu
  • 1 łyżeczka octu z białego wina lub ryżowego
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka susznej natki piertuszki

Przygotowanie

  • Kapustę szatkujemy i w misce ugniatamy ręką. Marchewkę szatkujemy lub ścieramy na cienkie paseczki, cebulę bardzo drobno szatkujemy i dodajemy do kapusty.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, ocet, miód, sok z cytryny i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *